Tystpc.nu Produkter              Support & Forum

 Supportsidan // FireDTV FAQ SÖK EFTER SVAR HÄR >>
Det här ämnet är låst så du kan varken svara på eller ändra det. Checklista: Ingen bild alls / Codec errors?  
Magnus Thomé
Driver Tystpc.nu

Inlägg:  Skrivet: 2005-10-31 00:01:07    Checklista: Ingen bild alls / Codec errors? Citera
På en helt ren nyinstallerad dator med XP eller Media Center Edition så är installationen smärtfri med de två medföljande cdskivorna, först PowerDVD 5 och sen Digital Everywheres cd med drivrutiner och MyTheatre.

Men på datorer som redan har fått saker installerade under sin levnadstid, det kan vara spel eller olika mediaprogram för musik, video och liknande, så kan man i vissa lägen få lite problem. Man får ingen bild i MyTheatre och man kan eventuellt se felmeddelanden om "Codec errors" eller liknande.


Innan jag visar hur man fixar detta så kan det vara bra att veta hur Windows fungerar när det gäller digitaltv:

För att kunna se tvsignalen som kommer ut från digitaltvmottagare i formatet mpeg2 så behöver man en liten mjukvarusnutt till Windows, en mpeg2 codec. Otroligt nog så ingår det inte en mpeg2 codec i Windows Media Center Edition 2005! Därför får man i paketet med FireDTV/FloppyDTV även med en full licens av programmet PowerDVD 5 som innehåller just en mpeg2 codec. När man installerat PowerDVD 5 så kan andra program för tvtittande i din dator använda de codecs som installerats med PowerDVD. Dvs till och med själva tvtittardelen i Windows Media Center 2005 använder den här codecen för att få fram en bild då.

Men problem kan lätt uppstå om det finns flera olika mpeg2 codecar installerade i datorn. De kan ha kommit med olika mediaprogram, ihop med annan hårdvaras installations cd osv osv.


För tvtittardelen av MCE2005:

För att se en lista på de mpeg2 codecs som finns på din dator så kan du ladda ner testprogrammet Windows XP Video Decoder Checkup Utility från Microsoft här. I detta program kan du om du har flera olika codecs på datorn även klicka och välja vilken codec som ska användas i MCE.

I MyTheatre

Den installation som görs av MyTheatre från cdn som du fick med din FireDTV/FloppyDTV är förinställd att använda just codecen från PowerDVD 5. Om det på din dator ligger filer från en annan version av PowerDVD så fungerar inte denna förinställning, du får ingen bild och du måste gå in i MyTheatres inställningar och välja codec manuellt.

Att det finns andra codecversioner kan bero på att ex. annan hårdvara eller mediaprogram för musik och video har installerat dessa utan din vetskap, inget ont i det men det blir lätt så att en dator som använts ett tag har buntvis med olika codecar för olika format.

Så äntligen, hur gör du? Högerklicka mitt i tvfönstret i MyTheatre och i menyn som dyker upp väljer du "Settings" och sen "General Settings"
På tabben "Autograph" väljer du den "Video Decoder" du ska använda. Inte helt lätt att veta vilken man ska ha om man är lite nybörjare men säkraste valen ser du på bilden nedan. Detta gäller även valet för "Audio Decoder". Du sparar dina inställningar genom att stänga fönstret med krysset uppe i högra hörnetHögerklicka igen i fönstret och välj denna gång "Settings" och sedan "Graphs" och där ser du till att "Autograph" blir valt.Ibland så har videobilden stängts av pga "codec errors" och du slår igång bilden igen genom ett sista högerklick i fönstret, välj "Display" och se till att det blir en markering till vänster om "Video On/Off".Nu är det bara att välja kanal och kika på TV!


Olika bildkvalite

När du blivit varm i kläderna så kanske du vill experimentera med andra codecs, de ger olika bildkvalite, skärpa, mjukhet i rörelser, färg osv. Så valet är till stor del en smaksak faktiskt. Nvidia har f.n. Pure video, Cyberlink sin PowerDVD serie, Intervideo sin serie i WinDVD och det finns även gratis alternativ. De flesta av de här finns i demoversioner som man kan testa under någon vecka eller två. Men var lite försiktig för man kan få problem om man installerar och avinstallerar codecs fram och tillbaka för mycket. Windows har ett inbyggt prioriteringsystem för codecs som kallas merits och det och andra fininställningar har en tendens att paja om man testar för villt. Se speciellt upp för "codec packs" som man kan hitta på nätet där det packats ner buntvis med olika codecs i ett "enkelt" installationspaket. Med bara en gnutta lite otur så kan man efter installation av ett sådant "codec pack" bli tvungen att radera sin dator och installera windows helt från början.

Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
Det här ämnet är låst så du kan varken svara på eller ändra det.  

 

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Arthur Theme